Rusi zainteresirani za specijalizirane brodove

Bez autora
Oct 05 2011

Rusi namjeravaju graditi nove brodove, neke u svojim brodogradilištima, a neke u inozemstvu. No neovisno za koju se opciju odlučili, tu se vidi dobra prilika za hrvatsku brodogradnju i proizvođače brodske opreme. Nedavno je 20 hrvatskih tvrtki, velikih i srednjih brodogradilišta i proizvođača brodske opreme u organizaciji Komore nastupilo na sajmu brodogradnje Neva u St. Peterburgu. Rusko je tržište vrlo zanimljivo i na njemu su već godinama prilično aktivni. Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, koja okuplja šest velikih domaćih brodogradilišta, već 50 godina ima predstavništvo u Moskvi tako da su aktivnosti oduvijek bile intenzivne. U HGK-u je i zajednica proizvođača brodske opreme, a zajedno s brodogradilištima, s kojima imaju sporazum, nastupaju na sajmovima brodogradnje u svijetu jer je tako i jednima i drugima jednostavnije i jeftinije. Na sajmove se odlazi u Grčku, Njemačku, Norvešku i Rusiju. Dakle, na jednom mjestu u svim tim zemljama zajedno izlažu brodograditelji, ali i proizvođači brodske opreme iz Hrvatske.

Rusi zainteresirani za specijalizirane brodoveRusi namjeravaju graditi nove brodove, neke u svojim brodogradilištima, a neke u inozemstvu. No neovisno za koju se opciju odlučili, tu vidimo dobru priliku za hrvatsku brodogradnju i proizvođače brodske opreme, ističe Zoja Crnečki, direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore.

Podsjeća da je nedavno 20 hrvatskih tvrtki, velikih i srednjih brodogradilišta i proizvođača brodske opreme u organizaciji Komore nastupilo na sajmu brodogradnje Neva u St. Peterburgu.

»Rusko je tržište vrlo zanimljivo i na njemu smo već godinama prilično aktivni. Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, koja okuplja šest velikih domaćih brodogradilišta, već 50 godina ima predstavništvo u Moskvi tako da su aktivnosti oduvijek bile intenzivne«, kaže Crnečki.

U HGK-u je i zajednica proizvođača brodske opreme, a zajedno s brodogradilištima, s kojima imaju sporazum, nastupaju na sajmovima brodogradnje u svijetu jer je tako i jednima i drugima jednostavnije i jeftinije. Na sajmove se odlazi u Grčku, Njemačku, Norvešku i Rusiju. Dakle, na jednom mjestu u svim tim zemljama zajedno izlažu brodograditelji, ali i proizvođači brodske opreme iz Hrvatske.

»S obzirom na krizu, hrvatske tvrtke traže iskorak u izvozu, pa tako i proizvođači brodske opreme žele na strana tržišta, a u tom je kontekstu posebno zanimljivo ono rusko. Ove godine na sajmu Neva u Rusiji imali smo nove izlagače iz sektora srednje brodogradnje - Adriamar, Solin brodogradnju i Tehnomont - koji su vrlo zainteresirani za rusko tržište«, naglašava Crnečki.

Na to je tržište do danas iz Hrvatske isporučeno oko 200 brodova, a u nekoliko navrata prodani su i projekti plovila po kojima su ih zatim izrađivala ruska brodogradilišta. To je posebno važno proizvođačima brodske opreme koja je već bila uključena u te projeke brodova, ističe Crnečki pa je u tom segmentu ostvaren značajan izvoz iz Hrvatske. Prema informacijama kojima raspolaže, u Rusiji su zainteresirani, osim za projekte brodova, i za manje specijalizirane brodove (tankere) koje mogu graditi i srednja brodogradilišta u Hrvatskoj, poput Tehnomonta.

No, dodaje da i velika brodogradilišta u Hrvatskoj također mogu raditi radne brodove i one manje za prijevoz.

Što se tiče poslovnih razgovora hrvatskih izlagača na nedavnom sajmu u Rusiji, napominje kako postoji mogućnost da se potpišu ugovori s našim brodogradilištima i proizvođačima brodske opreme, no sve će na kraju ovisiti o ruskoj strani.

Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, kaže Crnečki, ima ugovor o suradnji s OSK-om (Udruženje brodograditelja Rusije), koji joj omogućuje prioritet u slučaju nabave brodova. Nedavno je Jadranbrod potpisao i ugovor s Russian Financial Corporation iz Moskve kojim se definira buduća suradnja u razmjeni projekata, gradnji i remontu brodova, prodaji brodske opreme i financiranju projekata.

Osim gradnje i izrade projekata, hrvatskim se brodogradilištima otvaraju i mogućnosti za preinake i remont brodova, zaključuje Crnečki.

Sljedeće će godine u svibnju hrvatski brodograditelji i proizvođači brodske opreme izlagati na sajmu u Moskvi, a najavljuju i nastup na najvećem sajmu brodogradnje i brodske opreme SMM u Hamburgu početkom rujna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik